Duyurular

 

GÜÇ  BİRLİĞİNE  DAVET

Değerli Şeker Emekli Dostları,


Derneğimizin 3.yılında(21.Ocak.2020) bizlere destek olan Üyelerimiz, 2023 yılı aidatını 120TL olarak İşbank Mithatpaşa Şb. TR30 0006 4000 0014 2281 1477 40 hesabına ödeyebilirler.

Tüm Emekli Dostlarımızı da ÜYE olmaya ve Cumhuriyetimizin 100.yılı sürpriz etkinliklerimizde birlikte olmaya çağırıyoruz.

(TckNo+Doğ.Yılı  bilginizi bize-0505-5892640 telefona-M.Nuri Yıldırım-iletmeniz yeterli)

Şeker Emekli Derneği
Yönetim Kurulu


ŞEKER ve ŞEKERCİLER ALBÜMÜ

*HEDEFİMİZ**26.Kasım.2023*


Değerli Şekerci Dostlar,
Şeker Emekli Derneği olarak, Cumhuriyetimizin 100ncü yılında Şeker Sanayi’nin tarihsel değerini hatırlatmak düşüncesiyle bir çalışma yapmak arzusundayız. 


Anılarımızı yaşattığımız fotoğraflarımızı , küçük notlar  eşliğinde bir ALBÜM’de birleştirmek, kalıcı bir eser ile tarihimizi gelecek nesillere aktarmak amacındayız.


Siz; son 50-60 yıla emeği geçmiş tüm emekli dostlar veya yakınları olarak, fotoğraf albümlerinizden, kişi ve mekanları vurgulayan fotoğraflarınızı bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz.


Fotoğraflarınızı dijital ortama aktarmamız için kısa bir süre paylaşmanız gerekecektir. 


Sizlere doğrudan ulaşarak yol alacağız. Bu nedenle lütfen bizimle iletişime geçiniz.

İLETİŞİM:
1-Mehmet Nuri YILDIRIM-5055892640
2-Süleyman AKGÜÇ-5337677011

3-Şükrü KUTLUAY-5462650594


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends
Sponsorlarımız
MAYIS GÜNLERİ, 19 MAYIS'I ANLAMAK


 

 

MAYIS GÜNLERİ

 

19 Mayıs'ı Anlamak

 

 

Cumhuriyet’in yeni yüzyılına adım attığımız 2023 yılında,  Cumhuriyetimizin KURTULUŞ sürecinin başlangıcı 19 Mayıs’ı; değerli tarihçi Sinan Meydan’ın iki gün önceki “19 Mayısı Anlamak” başlıklı yazısından yararlanarak anmak istedim.

 

*

 

Cumhuriyet Tarihçisi yazar, yazısını şu iki cümleyle bitirir:

 


“Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp emperyalist işgale karşı Ulusal Kurtuluş Savaşı ve saraya/sultana karşı ulusal egemenlik mücadelesi yürütürken asla toplumsal gerçeklikten kopmadı, sürekli bilimsel analizler yaptı ve akıllı stratejilerle başarıya ulaştı.


Özellikle bu günlerde 19 Mayıs’ı anlamak, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk’ten ders ve ilham almak gerekir.”


*


19 Mayısı anlamak için, o günlere dönmek ve içinde bulunulan koşulların olumsuzluğunu görmek gerekir.

 


Yazarımız kötü koşulları şöyle özetler:


“1911-1918 arasında  devam eden yıkıcı savaşlar sonrası Osmanlı Devleti; milyonlarca insan, yüz binlerce kilometrekare toprak kaybetmiş ,sadece Doğu Trakya, İstanbul ve Anadolu kalmıştı. Halkın  yüzde 80’i köylerde ve tarımla uğraşmakta, yüzde 70’i salgın hastalıklarla pençeleşmekte,  yüzde 95’i okuma-yazma bilmemekteydi. Halk, tarikat-cemaat kıskacındaydı. Ülkede ne yeterli fabrika, ne yeterli yol, ne yeterli okul, ne yeterli öğretmen, ne yeterli hastane, ne yeterli doktor vardı. Ülke her bakımdan dışa bağımlıydı. Ülkenin milli varlıkları ve temel kaynakları yabancıların elindeydi. Kadın, medeni ve siyasi haklarından yoksundu.


30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması ile; önce ordular dağıtıldı, silah ve cephaneye el konuldu, tüneller, tersaneler, demiryolları, limanlar İtilaf devletlerince kontrol edilmeye başlandı. Devlet, borç içindeydi. Hükümet memur maaşlarını bile ödeyemiyordu.


Savaşı kazananlar Anadolu ve civarını işgale başladı. 13.Kasım.1918’de İstanbul; ve Mustafa Kemal’in Samsun’a hareket etmesinden bir gün önce, 15.Mayıs.1919’da  İzmir işgal edildi.”


*


Ülke bu kötü koşullarda ve halk yaşam savaşı verirken Saray ne yapmaktaydı?

 


Yazarımız anlatmaya devam eder:


“İstanbul’daki Osmanlı Saray Hükümeti (Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit) ve neredeyse tüm siyasi partiler İngiliz, Fransız veya ABD himayesine sığınma yanlısıydı. Padişah Vahdettin, İngilizlerin bir dediğini iki etmeyerek işgallerin önlenebileceğini, en azından tahtını/tacını koruyabileceğini düşünüyordu. Aydınların çoğu İngiliz veya Amerikan mandası istiyordu. İngiliz Muhipleri Cemiyeti, Wilson Prensipleri Cemiyeti, Teali İslam Cemiyeti gibi zararlı cemiyetler kurulmuştu. Ülkenin her yerinde yabancı konsoloslar, yüksek komiserler ve ajanlar vardı.
Buna karşın Anadolu’da işgallere karşı Kuvayı Milliye hareketi ortaya çıkmış; Müdafaai Hukuk Cemiyetleri kurulmuştu. Bu Milli Uyanıştı. 


Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarken ülkenin durumu böyleydi. Ancak o umutsuz değildi. Siyasal ve toplumsal gerçekliğin farkındaydı. Sorunları ve çözüm yollarını iyi biliyordu.  


Saraya/sultana değil, millete dayanacak; sarayı/sultanı değil, vatanı milleti kurtaracaktı.


İstanbul’da oluşturduğu “kurtuluş ekibini” Amasya’da bir araya getirip Amasya Genelgesi’ni yayımladı.


 “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” 


Sonra Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplayarak kurtuluş yolunu belirledi. 


Dağınık haldeki Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerini Sivas Kongresi’nde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla birleştirdi. Milleti temsil etmek için bir Temsil Heyeti kurdu. Böylece kurtuluşun ilk örgütlenmesini gerçekleştirdi. 


İrade-i Milliye ve Hâkimiyeti Milliye gibi gazetelerle, Anadolu Ajansı ile içeride ve dışarıda süratle kamuoyu oluşturmaya başladı.


Mücadeleyi millete mal etmek ve milli iradeyi egemen kılmak için Ankara'da TBMM’yi açtı. 


İşgale karşı askeri direniş için düzenli orduyu kurdu. 


İki yönlü bir kurtuluş planıyla bir taraftan ülkeyi bağımsızlığa, diğer taraftan ulusu egemenliğe kavuşturacak adımları attı. 


Bu amaçla içeride ve dışarıda ittifaklar kurdu.”


*


KURTULUŞ süreci 30.Ağustos.1922 zaferiyle noktalandı.


KURULUŞ dönemine geçildi.


Cumhuriyet, Çağdaş Devrimlerle taçlandırılarak Aydınlık günlere ulaşıldı.


*


2023 Mayıs Günleri


Cumhuriyetimizin 100. Yılında 19.Mayıs kutlamaları bu tarihi gerçekler ışığında değerlendirildiğinde; 2023 mayıs günlerinin 104 yıl öncesinin mayıs günleri ile benzer koşullar içerdiğini söylemek çok da abartılı sayılmaz.


Bugünler de; 1919 mayıs günleri gibi, geniş katılımlı güç birliği ile Cumhuriyet değerlerinin korunması mücadelesine odaklanmamız gereken günlerdir.

 


Cumhuriyet tarihimizde, Mayıs Günleri aydınlığa kapıların açıldığı günlerdir.

 

 

Tüm  Ulusumuzun 19 Mayıs Bayramını Kutlarız...

 


Kaynak: Sinan Meydan, 19 Mayısı Anlamak,
 Cumhuriyet Gazetesi, 17.Mayıs.2023



EDİTÖR 'den...
Okunma Sayısı: 171


34.239.148.127








  Süleyman Akgüç

İçinde bulunduğumuz kritik günleri anlayabilmek; 104 yıl önceki imkansıza yakın olumsuz koşullara rağmen, umutla ve inatla mücadele başlatıp, başarıyla bugünü bizlere miras bırakan ATATÜRK, silah arkadaşları ve binlerce isimsiz kahramanı hep hatırlamak ve emanetleri CUMHURİYET'e her koşulda sahip çıkma mücadelesi ile mümkündür. Işıkları, sonsuza kadar yolumuzu aydınlatacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Ömer Tonğ
Başta Süleyman Akgüç beyefendi olmak üzere emeği geçen herkese kalbi teşekkürler

ZEKAİ SERİNKER
Merhabalar... Faaliyetlerinizi ve sizden haberleri bugüne kadar sosyal medyadan takip ediyorduk. Gelecekte ki doğal üyeniz olarak, tüm emeklilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. Selamlar...

HASAN KALE
Emeği geçenlere teşekkürler. Başlangıç için iyidir. Daha iyi olacacağına inanıyorum. Umarım dernek binasına da kavuşuruz.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Sponsorlarımız

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top